Vinaora Nivo Slider
ΑΝΑΓΓΕΛΙΑ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ –ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΥΠΟΨΗΦΙΟΤΗΤΩΝ

To ECOCITY, Eθελοντικός Oργανισμός για το Aστικό και Περιαστικό Περιβάλλον, αναγγέλλει 
τη διοργάνωση των Βραβείων Περιβαλλοντικής Ευαισθησίας ΟΙΚΟΠΟΛΙΣ 2019 
και προσκαλεί τους ενδιαφερόμενους για την υποβολή υποψηφιοτήτων στις κατηγορίες:

ΟΙΚΟΠΟΛΙΣ 2019 Επιστημονικών Εργασιών

ΟΙΚΟΠΟΛΙΣ 2019 Διπλωματικών Εργασιών

Οι διαγωνιζόμενοι υποβάλλουν μία ή περισσότερες αιτήσεις συμμετοχής ηλεκτρονικά στα Βραβεία ΟΙΚΟΠΟΛΙΣ 2019 στο info@ecocity.gr έως τις 15 Μαρτίου 2019 αποστέλλοντας φάκελο 
υποψηφιότητας που περιλαμβάνει Αίτηση ΣυμμετοχήςΣυνοπτική Περιγραφή Έργου και Συνοδευτικό 
Υλικό
Τα σχετικά έντυπα είναι αναρτημένα στον ιστότοπο www.oikopolisawards.gr

ΟΙΚΟΠΟΛΙΣ 2019 ΤοπικήςΑυτοδιοίκησης

ΟΙΚΟΠΟΛΙΣ 2019 Οργανισμών και Φορέων

ΟΙΚΟΠΟΛΙΣ 2019 Επιχειρήσεων

ΟΙΚΟΠΟΛΙΣ 2019 Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης

Οι διαγωνιζόμενοι σ' αυτές τις κατηγορίες υποβάλλουν μία ή περισσότερες υποψηφιότητες ηλεκτρονικά στα Βραβεία ΟΙΚΟΠΟΛΙΣ 2019 στο info@ecocity.gr έως τις 31 Μαρτίου 2019 
αποστέλλοντας φάκελο υποψηφιότητας που να περιλαμβάνει την Αίτηση Συμμετοχής
Σύντομη Περίληψη του Έργου και Συνοδευτικό Υλικό
Τα σχετικά έντυπα είναι αναρτημένα στον ιστότοπο www.oikopolisawards.gr
                                    
Περισσότερες πληροφορίες για τον κανονισμό των Βραβείωνγια τα κριτήρια αξιολόγησης 
και τη διαδικασία υποβολής μπορείτε να βρείτε στο www.oikopolisawards.gr 
ή στο τηλ: 697 447 6855

ΟΙΚΟΠΟΛΙΣ Βραβεία Περιβαλλοντικής Ευαισθησίας

"Σπόρος". Το αγαλματίδιο των Οικόπολις 2015.

https://youtu.be/oUKcNadZamw

Ο Σπόρος συμβολίζει την αναγέννηση και τη μεγάλη μάχη για το δικαίωμα της ελεύθερης καλλιέργειάς του από κάθε άνθρωπο. Ο Σπόρος πρέπει να δίνεται σε κάθε άνθρωπο ή ομάδα που με το έργο τους θα βγάλουν την κοινωνία από τον Λήθαργο. Πλάστηκε από τα χέρια του αγγειοπλάστη Νίκου Γαγιάτσου στο Μαρούσι, με έμπνευση και καθοδήγηση της επιτροπής διοργάνωσης των βραβείων.

Το αγαλματίδιο των ΟΙΚΟΠΟΛΙΣ 2014 φιλοτεχνήθηκε από τον πολυβραβευμένο γλύπτη Αχιλλέα Βασιλείου, έργα του οποίου βρίσκονται σε πολλούς δημόσιους χώρους στην Αθήνα και την υπόλοιπη Ελλάδα. Όπως και όλα τα αγαλματίδια που απονεμήθηκαν τα προηγούμενα δέκα χρόνια, έτσι και το «Δέντρο της Ζωής» είναι κατασκευασμένο από φυσικά υλικά και αντανακλά τη βασική αξία που πρεσβεύουν τα Βραβεία ΟΙΚΟΠΟΛΙΣ, δηλαδή την αναγνώριση του πέραν του καθήκοντος άριστου έργου για το περιβάλλον.

Σύμφωνα με τον ίδιο τον καλλιτέχνη, το αγαλματίδιο των ΟΙΚΟΠΟΛΙΣ 2014, κατασκευασμένο από ανακυκλωμένο αλουμίνιο, αποτελεί μια «σύντομη» συμβολική αλληγορία για το Δένδρο της Ζωής το οποίο κάθε χρόνο πριονίζουν οι Καλικάντζαροι χωρίς ποτέ να μπορέσουν να το κόψουν. Στο έργο, παριστάνεται το Δένδρο της Ζωής που ο ανατέλλων ήλιος το ζωογονεί διαρκώς. Τα πουλιά που εξέρχονται πετώντας από το φύλλωμά του συμβολίζουν την ψυχή του δέντρου μα και τα αγαθά που τα πουλιά μεταφέρουν σε όλα τα πλάσματα της Γης, ελεύθερα. Πλάι στον κορμό που είναι κοντά στη Γη, το γρανάζι συμβολίζει την αθανασία του Δένδρου μέσα από την κίνηση, μα και την υποστήριξη της τεχνολογίας η οποία απαραίτητα συμπορεύεται με αυτό. Το νερό της θάλασσας, συμβολίζει την αέναη πότισή του και το άλας της ζωής, δηλαδή την ουσία της που το δέντρο παρέχει.

Από την πρώτη χρονιά διοργάνωσης του Θεσμού, αποφασίστηκε κάθε αγαλματίδιο να αποτελεί μοναδικό χειροποίητο, αριθμημένο κομμάτι και να παρουσιάζεται ένα μήνα πριν την Απονομή των Βραβείων, σε ειδικά αφιερωμένη σε αυτό Εκδήλωση, με πλούσια δημοσιότητα.

Την πρώτη χρονιά των Βραβείων, το 2005, το αγαλματίδιο "Βιοφόρμα-δέντρο" φιλοτέχνησε ο Γιάννης Κουτρούλης, που με το έργο του προσπάθησε επεμβαίνοντας πάνω στα υλικά, να αποδώσει αισθητικά αποτελέσματα παρόμοια με αυτά της φύσης.

Το 2007 κατά την τρίτη περίοδο των ΟΙΚΟΠΟΛΙΣ τ
o Αγαλματίδιο δημιούργησε η Μαρία Χριστοφοράτου από μέταλλο και μάρμαρο σε μια σύνθεση που ονόμασε "Ήλιου και Γης".

Το Αγαλματίδιο ΟΙΚΟΠΟΛΙΣ 2008 ήταν από ανακυκλωμένο γυαλί και δημιουργήθηκε από τον
VALENTINOMARENGO.

Για τρία χρόνια, από το 2009 ως και το 2011, το αγαλματίδιο κατασκευάστηκε από ανακυκλωμένο γυαλί από μπουκάλια, σε διαφορετικά σχέδια κάθε χρονιά και φιλοτεχνήθηκε από το Χρήστο-Μιχαήλ Παπανδρόπουλο σε συνεργασία με την Ειρήνη Ματινοπούλου.

To 2012, με την συμπλήρωση των οκτώ (8) χρόνων του Θεσμού, η Επιτροπή Οργάνωσης έκρινε ουσιώδες να απευθυνθεί στα Ιδρύματα Εκπαίδευσης Καλών Τεχνών και Βιομηχανικού Σχεδιασμού, ώστε το αγαλματίδιο να είναι δημιουργία σπουδαστή.
Έτσι το αγαλματίδιο του 2012, μετά από υποβολή προτάσεων και αξιολόγησή τους από ειδική επιτροπή, ήταν δημιουργία των Στελεχών και της Ομάδας του Εργαστηρίου
CAD/CAM/CAE, του Τμήματος Βιομηχανικού Σχεδιασμού, ΤΕΙ Δυτ. Μακεδονίας. Ο τίτλος του ήταν ‘’Ecoway: Therightway’’, ήταν εμπνευσμένο από το βλαστό των φυτών και ήταν κατασκευασμένο από ανακυκλωμένο αλουμίνιο.

Η ίδια διαγωνιστική διαδικασία ακολουθήθηκε και το 2013, οπότε η επικράτησε και πάλι η πρόταση που προήλθε από το Εργαστήριο
CAD/CAM/CAE, του Τμήματος Βιομηχανικού Σχεδιασμού, ΤΕΙ Δυτ. Μακεδονίας. Τη χρονιά αυτή το αγαλματίδιο που απονεμήθηκε τιτλοφορούνταν «Το Φυσικό μας Αποτύπωμα» και ήταν μαρμάρινο σε ξύλινη βάση.Το σκεπτικό και ο οδηγός έμπνευσης σύμφωνα με τους δημιουργούς είναι ότι «όλες οι δράσεις με οικολογικό περιεχόμενο αποτελούν φυσικά αποτυπώματα, σημάδια που μένουν ανεξίτηλα στον χρόνο με απώτερο σκοπό την μετάδοση οικολογικών μηνυμάτων από γενιά σε γενιά». Επιπλέον « το ιστορικό βάρος που φέρει το φυσικό υλικό του μαρμάρου (βλ. αρχαία ελληνική γλυπτική) σε συνδυασμό με την οικολογική συνείδηση που καλλιεργείται στην σύγχρονη Ελλάδα προσδίδουν στο αγαλματίδιο του «αποτυπώματος-δένδρου» την αίγλη που δικαιούται ο κάθε άνθρωπος που δρα και πράττει οικολογικά».

 

Newsletter

Σε περίπτωση που επιθυμείτε να ενημερώνεστε για τα νέα και τις εξελίξεις των Βραβείων ΟΙΚΟΠΟΛΙΣ παρακαλούμε να συμπληρώσετε παρακάτω την φόρμα.

Τα Βραβεία Περιβαλλοντικής Ευαισθησίας ΟΙΚΟΠΟΛΙΣ επιδιώκουν να συμβάλλουν στην προβολή και στην αναγνώριση της έμπρακτης και αυξημένης περιβαλλοντικής ευαισθησίας των Φορέων της Πολιτείας, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, των Επιχειρήσεων, των Επιστημονικών και Ερευνητικών Ιδρυμάτων και των Μέσων Ενημέρωσης. Η καθιέρωση των Βραβείων ήταν ουσιαστική και επιβεβαίωσε την ανάγκη στήριξης της Κοινωνικής Συμμετοχής και Προσφοράς στο Περιβάλλον, που αποδεικνύεται μέσα από συγκεκριμένα προγράμματα δράσης, έρευνας, ενεργειών και επικοινωνίας.

Ο θεσμός των Βραβείων ΟΙΚΟΠΟΛΙΣ στοχεύει στη δημιουργία συνθηκών ευγενούς άμιλλας, που θα προάγει την γενικότερη περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση και επίδειξη κοινωνικής συμμετοχής των επιχειρήσεων, ενώσεων και φορέων στην ανάληψη ή στήριξη δράσεων για το περιβάλλον.