Τα βραβεία

ΟΙ ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ

Τα ΒΡΑΒΕΙΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΥΑΙΣΘΗΣΙΑΣ ΟΙΚΟΠΟΛΙΣ απονέμονται σε:

-    Επιχειρήσεις
-    Οργανισμούς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης
-    Οργανισμούς και Φορείς του Δημοσίου
-    Επιστημονικά Ιδρύματα και Επιστήμονες
-    Διπλωματικές Εργασίες
-    Μέσα Ενημέρωσης και Δημοσιογράφους


Οι υποψηφιότητες επιλέγονται και προτείνονται από ειδικές επιτροπές (μία για κάθε κατηγορία) και υποβάλλονται για αξιολόγηση / βαθμολόγηση. Το ECOCITY υποδέχεται και υποψηφιότητες που έχουν ήδη λάβει μέρος ή και έχουν τιμηθεί σε άλλου αντικειμένου διαγωνισμούς, εφόσον πληρούν τις προβλεπόμενες προϋποθέσεις των ΟΙΚΟΠΟΛΙΣ.

Η ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ

Τα ΒΡΑΒΕΙΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΥΑΙΣΘΗΣΙΑΣ ΟΙΚΟΠΟΛΙΣ παρουσιάζονται στο κοινό και απονέμονται στους νικητές κατά τη διάρκεια επίσημης τελετής.
Μετά την απονομή, οι νικητές έχουν την ευκαιρία να παρουσιάσουν το έργο τους μέσα από τον δικτυακό τόπο www.oikopolisawards.gr, μετά τη βράβευση και κατά τη διάρκεια ειδικών εκδηλώσεων.

H ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ & ΤΑ ΒΡΑΒΕΙΑ

Οι υποψηφιότητες σε κάθε κατηγορία θα αξιολογηθούν από Επιτροπή Κριτών, που αποτελείται από διακεκριμένους επιστήμονες, επαγγελματίες και εκπροσώπους φορέων. Λαμβάνοντας υπόψη τις υποψηφιότητες, η Επιτροπή μπορεί να επιλέξει κανένα, ένα ή περισσότερους βραβευόμενους (σε περίπτωση ισοψηφίας).

ΤΑ ΚΡΙΤΗΡΙΑ

Οι υποψηφιότητες πρέπει να διακρίνονται για το υψηλό επίπεδο έμπρακτης περιβαλλοντικής ευαισθησίας, το οποίο να αποδεικνύεται μέσα από την παρουσίαση και τις διάφορες πτυχές του υποβληθέντος υλικού. Ειδικότερα οι υποψηφιότητες θα κριθούν στους ακόλουθους τομείς:

  • Εστίαση σε αντιμετώπιση ή πρόβλεψη για αποφυγή Περιβαλλοντικών προβλημάτων στις πόλεις καθώς και σε ολόκληρη τη χώρα.
  • Διαπίστωση, περιγραφή και ανάδειξη προβλήματος ή προβλημάτων του αστικού περιβάλλοντος, σε εθνικό, περιφερειακό ή τοπικό επίπεδο, ανάλογα με την κατηγορία.
  • Αξιοποίηση ερευνητικών δεδομένων ή μεθόδων ή συστημάτων αξιολόγησης του προβλήματος και της δράσης, ανάλογα με την κατηγορία.
  • Προσανατολισμός του έργου ή του υποψηφίου προγράμματος και το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα με ταυτόχρονη συνυπηρέτηση ή/και αντιμετώπιση προβλημάτων.
  • Αρτιότητα συνεργαζομένων φορέων (επιστημονικών, εθελοντικών κλπ), σε συνδυασμό με τον βαθμό κινητοποίησης τρίτων.
  • Πληρότητα ως προς τον σκοπό και την αποτελεσματικότητα σε σχέση με τους εμπλεκόμενους.
  • Πρωτοτυπία και δημιουργικότητα στην υλοποίηση.
  • Διάρκεια και επαναληπτικότητα.
  • Σημαντικότητα και ιεράρχηση της ανάγκης σε τοπικό ή/και σε εθνικό επίπεδο.

LATEST NEWS

Απονομή ΟΙΚΟΠΟΛΙΣ 2017

ΟΙΚΟΠΟΛΙΣ 2018 – ΑΝΑΓΓΕΛΙΑ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ –

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΥΠΟΨΗΦΙΟΤΗΤΩΝToECOCITY, Eθελοντικός Oργανισμός για το Aστικό και Περιαστικό Περιβάλλον, αναγγέλλει την διοργάνωση των Βραβείων Περιβαλλοντικής Ευαισθησίας ΟΙΚΟΠΟΛΙΣ 2018και προσκαλεί τους ενδιαφερόμενους για την υποβολή υποψηφιοτήτων στις κατηγορίες:    ΟΙΚΟΠΟΛΙΣ 2018ΤοπικήςΑυτοδιοίκησης

    ΟΙΚΟΠΟΛΙΣ 2018 Οργανισμών και Φορέων

    ΟΙΚΟΠΟΛΙΣ 2018 Επιχειρήσεων

    ΟΙΚΟΠΟΛΙΣ 2018Μέσων Μαζικής ΕνημέρωσηςΟι διαγωνιζόμενοι υποβάλλουν μία ή περισσότερες υποψηφιότητες ηλεκτρονικά στα Βραβεία ΟΙΚΟΠΟΛΙΣ 2018 (info@ecocity.gr)έως τις 31 Ιανουαρίου 2018αποστέλλοντας Αίτηση Συμμετοχής και Σύντομη Περίληψη του Έργου.

Περισσότερες πληροφορίες για τον κανονισμό των Βραβείων, για τα κριτήρια αξιολόγησης και τη διαδικασία υποβολής μπορείτε να βρείτε στο www.oikopolisawards.gr ή στο τηλ: 210-6196757
 
 
 
            Αθήνα, 2 Ιουνίου 2017   
Πληροφορίες :  Νάσυ Μπάτζιου
τηλ. 210 6196757
e-mail: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Το αγαλματίδιο των ΟΙΚΟΠΟΛΙΣ 2017

Δ Ε Λ Τ Ι Ο   Τ Υ Π Ο Υ
 
 Ο τηνιακός μαρμαρογλύπτης Ιάκωβος Περράκης δημιούργησε το
 
αγαλματίδιο για τα Βραβεία ΟΙΚΟΠΟΛΙΣ 2017Tο αγαλματίδιο που θα απονεμηθεί σε όσους θα βραβευθούν φέτος στην Τελετή Απονομής των Βραβείων ΟΙΚΟΠΟΛΙΣ, είναι από μάρμαρο και δημιουργία του τηνιακού Γλύπτη Ιάκωβου Περράκη.

Το αγαλματίδιο συμβολίζει την ανάγκη του ανθρώπινου σεβασμού στην αειφόρο ανάπτυξη. Η έμπνευσή του πήγασε από το βλαστάρι που αναδύεται από τον καρπό ως εξέλιξη του άνθους ενός φυτού και μιας καλής σποράς.


Ο Ιάκωβος Περράκης που ζει και δημιουργεί στην Ραφήνα, γεννήθηκε στα Υστέρνια της Τήνου το έτος 1954. Μετά το δημοτικό σχολείο, με την βοήθεια του δασκάλου Κωνσταντίνου Καρδαμίτση, μπήκε στην σχολή Καλών Τεχνών του Πύργου, όπου διακρίθηκε στη ζωγραφική και στη γλυπτική. Με υποτροφία του Πανελλήνιου Ιερού  Ιδρύματος της Ευαγγελίστριας, φοίτησε στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών. Στην αρχή της επαγγελματικής του καριέρας εργάστηκε με τον Γιάννη Κυραρίνη, πρώτα σαν βοηθός και έπειτα σαν εργοδηγός. Στη συνέχεια δημιούργησε δικό του εργαστήριο, και ασχολήθηκε με την παραγωγή έργων βυζαντινής, λαϊκής και κλασικής τέχνης. Έργα του υπάρχουν στην Ξάνθη, στην Πρώτη Σερρών, στο Βόλο, στη Λάρισα, στην Αθήνα, στην Κρήτη, στα νησιά του Αιγαίου, στο Εμπορικό Κέντρο της Βάρκιζας και σε άλλες ιδιωτικές συλλογές. Επίσης, εκτός Ελλάδας, στην Ιταλία, στη Γαλλία και στην Αμερική. Το έτος 1991, εκπροσώπησε την Ελλάδα στη Διεθνή Έκθεση Μαρμαρογλυπτικής της Ιαπωνίας, με μεγάλη επιτυχία.


Ο κύριος Περράκης για την πηγή έμπνευσης στη δημιουργία του Αγαλματιδίου των Βραβείων Περιβαλλοντικής Ευαισθησίας ΟΙΚΟΠΟΛΙΣ 2016, αναφέρει :

«Η ανθρώπινη ύπαρξη ουδέποτε αυτονομείται από την Φύση. Αποτελεί  συστατικό στοιχείο της και η βούληση του ανθρώπου με το έργο του αναδεικνύει ή καταλύει, υιοθετεί ή  αποπέμπει και  προσδιορίζει την  πολιτισμική ύπαρξη των δημιουργημάτων του δια χειρός ή πνεύματος. Η αφθονία καρπών από τη σπορά της «καλής χέρας» και ο βλαστός που αναδύεται γεννά ζωή αειφόρο καθορίζοντας σχέση κυκλική με αποτύπωμα παρεμβατικό, καταστροφικό ή ευεργετικό».


Τα Βραβεία ΟΙΚΟΠΟΛΙΣ είναι ένας θεσμός που εδραιώθηκε από τον Εθελοντικό Οργανισμό για το Αστικό Περιβάλλον ECOCITY, ο οποίος επιβραβεύει την Περιβαλλοντική Ευαισθησία για ενέργειες και έργα που υλοποιήθηκαν στη διάρκεια του προηγούμενου έτους με προσανατολισμό στην προστασία του Περιβάλλοντος.

Τα βραβεία αναφέρονται σε πέντε τομείς, οι οποίοι είναι αφιερωμένοι σε Επιστημονικό Εργο και Διπλωματική Εργασία για το Αστικό Περιβάλλον, σε Περιβαλλοντικό Εργο Οργανισμών και Κρατικών Υπηρεσιών, σε Περιβαλλοντικό Εργο Τοπικής Αυτοδιοίκησης, σε αναφορές για το περιβάλλον από Μέσα Ενημέρωσης και σε Περιβαλλοντικό Εργο Επιχειρήσεων.

Φέτος η Τελετή απονομής των Βραβείων ΟΙΚΟΠΟΛΙΣ 2017 θα φιλοξενηθεί το βράδυ της 1ης Ιουνίου στο Πάρκο Αναψυχής Ραφήνας Πικερμίου, από τον Δήμο Ραφήνας Πικερμίου. Στηρίζεται από τον Οργανισμό Λιμένα Ραφήνας, τους Χορηγούς Επικοινωνίας ΠΡΑΣΙΝΟ ΣΠΙΤΙ, ΑUTO ΤΡΙΤΗ, ΜΟΤΟ ΤΡΙΤΗ, ReCSR και ECOTEC, csrnews.gr και ecozen.gr, τους Υποστηρικτές UNI-PHARMA, INTERMEDA.E. και PREMIERCATERING, καθώς και τους Αρωγούς Ε.Υ.Δ.Α.Π. και ΚΗΠΟΔΟΜΗ.

Αθήνα, 16 Μαΐου 2017
Πληροφορίες:
τηλ. 210 6196757
e-mail: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.