Το Βραβείο για το Έργο Ζωής απένειμε ο Αν. Υπουργός Περιβάλλοντος 
στην ιδρύτρια του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Κεφαλονιάς

OIKOPOLIS 2015 NIKITES

Οι νικητές των ΟΙΚΟΠΟΛΙΣ 2015 μαζί με τα μέλη της οργανωτικής επιτροπής των Βραβείων, στον κήπο του Βυζαντινού Μουσείου όπου πραγματοποιήθηκε η τελετή απονομής.

ΠΕΡΙΟΔΟΣ 11η –ΙΟΥΝΙΟΣ 2015

Με μεγάλη επιτυχία και αθρόα συμμετοχή πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 5 Ιουνίου 2015, Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, η τελετή απονομής των Βραβείων Περιβαλλοντικής Ευαισθησίας ΟΙΚΟΠΟΛΙΣ 2015, που διοργάνωσε για ενδέκατη συνεχή χρονιά το ECOCITY.

Στον κήπο του Βυζαντινού και Χριστιανικού Μουσείου, στην Αθήνα, ο αναπληρωτής Υπουργός Περιβάλλοντος Γιάννης Τσιρώνης, απηύθυνε χαιρετισμό και εξέφρασε την εκτίμησή του για τον θεσμό των ΟΙΚΟΠΟΛΙΣ, σε μια γιορτή που ήταν αφιερωμένη στο έργο για την προστασία του Περιβάλλοντος και την οποία παρακολούθησαν διακεκριμένοι επιστήμονες, εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, μέλη των παραγωγικών φορέων της χώρας, καθώς και πολυάριθμοι φίλοι και μέλη του ECOCITY.

Συνολικά απονεμήθηκαν 23 βραβεία και ένας έπαινος, που συνοδεύθηκαν από το φετινό αγαλματίδιο «Σπόρος», που συμβολίζει την αναγέννηση και την ελπίδα που φέρνει η νέα γενιά, ενώ τονίζει το δικαίωμα κάθε ανθρώπου στην ελεύθερη καλλιέργεια.

Οι φετινοί βραβευθέντες ανά κατηγορία βράβευσης είναι:

OIKOΠOΛIΣ 2015- ΕΡΓΟ ΖΩΗΣ
ΕΡΓΟ ΖΩΗΣ ΑΦΙΕΡΩΜΕΝΟ ΣΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ: Ευτυχία-Νίκη Ευθυμιάτου-Κατσούνη για το συνολικό της έργο.

OIKOPOLIS 2015 ERGO ZOIS APO ARISTERA TSIRONIS - KAMARI -KATSOUNI

Ο αν. Υπουργός Περιβάλλοντος κος Γιάννης Τσιρώνης παραδίδει το Βραβείο για το Έργο Ζωής στην κα Ευθυμιάτου-Κατσούνη 

OIKOΠOΛIΣ 2015 - ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΒΡΑΒΕΙΑ
ΕΡΓΑΣΙΑ ΝΕΟΥ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΑ: Αγγελική Μπίρμπα, για την εργασία: «Ανάπτυξη μη θερμικών τεχνολογιών για την απολύμανση τροφίμων έτοιμων προς κατανάλωση», Μονάδα Περιβαλλοντικής Μικροβιολογίας, Πανεπιστήμιο Πατρών, Ιατρική Σχολή.
ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟΥ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟΥ: Εργαστήριο Λιμενικών Έργων, Κ.Ι. Μουτζούρης, Καθηγητής ΕΜΠ, για το έργο «Σχηματισμός Κυματοθραύστη με αναβαθμό».
ΜΕΛΕΤΗΣ ή ΕΡΕΥΝΑΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΑ: Καθηγητής Ματθαίος Σανταμούρης για το συνολικό του έργο, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών - Τμήμα Φυσικής - Τομέας Φυσικής Περιβάλλοντος και Μετεωρολογίας.

OIKOPOLIS EPISTIMIS 2015 APO ARISTERA LASPA ASIMAKOPOULOS SANTAMOURISΟ Καθηγητής κος Δημοσθένης Ασημακόπουλος παραδίδει το Βραβείο Μελέτης/'Ερευνας Επιστήμονα στον Καθηγητή κο Ματθαίο Σανταμούρη OIKOΠOΛIΣ 2015 - ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΕΣ ΕΡΓΑΣΙΕΣ
ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΝΕΡΟ (προπτυχιακή): Κλεοπάτρα Τζίμα, «Διαχείριση Κινδύνου Πλημμύρας με Σκοπό την Προσαρμογή στην Κλιματική Αλλαγή Μέσω Υδραυλικών Μεθόδων και Τεχνολογιών GIS», Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο - Τμήμα Αγρονόμων και Τοπογράφων Μηχανικών. Επιβλέπουσα: καθηγήτρια Μαρία Π. Παπαδοπούλου.
ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΝΕΡΟ (μεταπτυχιακή): Λαγιόπουλος Ιωάννης, «Εργαστηριακή μελέτη επεξεργασίας ρυπασμένου με εξασθενές χρώμιο νερού», Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο - Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών. Επιβλέπων: Επίκουρος καθηγητής Δ. Δερματάς.
ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑ: Στεφανία Μπανάκα, «Πολυκριτηριακή αξιολόγηση εργαλείων πολιτικής προώθησης Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και Ενεργειακής Αποδοτικότητας στον κτηριακό τομέα στην Ελλάδα», Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο - Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών & Πανεπιστήμιο Πειραιά Τμήμα Βιομηχανικής Διοίκησης και Τεχνολογίας. Επιβλέπων: Καθηγητής Αλέξανδρος Φλάμος.
ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΗ: Αθηνά Τσολάκη, «Ανάλυση προτιμήσεων για τη χρήση συστήματος κοινόχρηστων ποδηλάτων στην Αθήνα», Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο – Τομέας Μεταφορών και Συγκοινωνιακής Υποδομής. Επιβλέπων: Καθηγητής Γιώργος Γιάννης.
ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΕΙΔΙΚΗ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ: Ρεβέκκα Σολομώντος, «Κλιματική Αλλαγή και Περιφερειακές Στρατηγικές Προσαρμογής: Η περίπτωση της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας», Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, Τμήμα Μηχανικών Χωροταξίας και Ανάπτυξης. Επιβλέπουσα: Καθηγήτρια Θωίδου Δέσποινα.

OIKOΠOΛIΣ 2015 - ΒΡΑΒΕΙΑ ΟΡΓΑΝΙΣΜΩΝ ΚΑΙ ΦΟΡΕΩΝ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ: ΚΑΤΕΚ ΕΠΑΣ ΟΑΕΔ Κατερίνης για το έργο «Θέρμανση από τον Ήλιο».
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟΥ ΕΡΓΟΥ: ΤΕΜΕΣ ΑΕ - Φορέας Διαχείρισης Costa Navarino - Navarino Environmental Observatory (NEO) για το έργο Μελέτη της κλιματικής αλλαγής και των επιπτώσεών της στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου.
ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΥΑΙΣΘΗΤΟΠΟΙΗΣΗΣ: Ένωση Ξενοδόχων Αθηνών – Αττικής & Αργοσαρωνικού (ΕΞΑΑΑ) για την εκστρατεία εξοικονόμησης ενέργειας σε ξενοδοχειακές μονάδες μελών και μη.

OIKOΠOΛIΣ 2015 - ΒΡΑΒΕΙΑ ΤΟΠΙΚΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ
ΒΕΛΤΙΩΣΗΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΖΩΗΣ: Δήμος Πέλλας για το έργο «Αλλάζω εγώ-αλλάζει ο τόπος μου».
ΑΣΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΛΑΣΗΣ: Δήμος Ορεστιάδας για την ανάπλαση της πλατείας και του εμπορικού κέντρου της πόλης.
ΕΥΑΙΣΘΗΤΟΠΟΙΗΣΗΣ: Δήμος Αχαρνών, για το Επιδαπέδιο παιχνίδι "Οι πλανητοφύλακες".

OIKOΠOΛIΣ 2015 - ΒΡΑΒΕΙΑ ΜΜΕ
ΕΙΔΙΚΟΥ & ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΥ ΤΥΠΟΥ: Natura NRG, εφημερίδα free press.
ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ: Δικτυακός τόπος http://www.ecozen.gr
ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΗΣ ΕΚΠΟΜΠΗΣ: Εκπομπή «Νόστιμη Γη», του δημοσιογράφου Βασίλη Καλλίδη στον Alpha.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΚΟΥ ΕΡΓΟΥ: Σιαμέλης Κώστας για το συνολικό του έργο.

OIKOΠOΛIΣ 2015 - ΒΡΑΒΕΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ: ΜΕΓΑ Προϊόντα Ατομικής Υγιεινής Α.Ε. για το πρόγραμμα «Διαχείρηση στερεών αποβλήτων -Διαχωρισμός στερεών Αποβλήτων από απορροές μηχανών».
ΕΤΗΣΙΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ: ΒΑΤ (British American Tobacco Hellas) για την επαναληπτικότητα και τον εμπλουτισμό του ετήσιου προγράμματος για το περιβάλλον «ΩΠΑ! ΓΟΠΑ».
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΠΕΝΔΥΣΗΣ: SUNLIGHT Recycling ΑΕ για την πιο σύγχρονη μονάδα ανακύκλωσης μπαταριών μολύβδου της Ευρώπης, στην Κομοτηνή.
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟΥ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ: ΑΘΗΝΑΪΚΗ ΖΥΘΟΠΟΙΙΑ για το πρόγραμμα μείωσης τηε κατανάλωσης νερού «Κάθε σταγόνα μετράει».

Έπαινος: Μαθητές της Α' Λυκείου του Γενικού Επαγγελματικού Λυκείου Γουβών Ηρακλείου Κρήτης, για το έργο Junior energy inspectors in action Ενεργειακοί επιθεωρητές Junior σε δράση.

Τους βραβευμένους και τα έργα τους παρουσίασε για ακόμη μια χρονιά η Κατερίνα Λάσπα ενώ την τελετή πλαισίωσε μουσικά η Καλλιτεχνική Μη Κερδοσκοπική Εταιρία «Πολύμνια» με δύο μαγικές φωνές (soprano, mezzosoprano) και συνοδεία πιάνου. Όλη η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε με επιτυχία υπό τον συντονισμό και την επιμέλεια του έμπειρου σκηνοθέτη Νίκου Κροντηρά.

Χορηγοί επικοινωνίας ήταν οι ΕΡΤ, οι Εφημερίδες Χρηματιστήριο και Εφημερίδα των Συντακτών, τα περιοδικά Auto Τρίτη και Re:CSR, καθώς και οι δικτυακοί τόποι Prasinizo.gr, Oloi gia Olous, NewsBomb, ΣοφοκλέουςIn. Αρωγοί ήταν οι εταιρίες Τιτάν και Action Global Communications.

Η Επιτροπή Οργάνωσης του ECOCITY, ευχαριστεί θερμά όλους όσοι συνέβαλαν και φέτος στη διοργάνωση των Βραβείων ΟΙΚΟΠΟΛΙΣ στηρίζοντας με την εθελοντική τους δράση για μια ακόμη χρονιά τη μεγάλη προσπάθεια για την προαγωγή της περιβαλλοντικής ευαισθησίας στη χώρα μας.

Οι ενδιαφερόμενοι για περισσότερες πληροφορίες, μπορούν να επισκεφθούν τους διαδικτυακούς τόπους www.oikopolisawards.gr και www.ecocity.gr ή να καλέσουν στο τηλέφωνο 210-6196757.

Αθήνα, 7 Ιουνίου 2015

Λίγα λόγια για τη γυναίκα που έλαβε το ΟΙΚΟΠΟΛΙΣ 2015 για Έργο Ζωής Δρ Ευτυχία-Νίκη Ευθυμιάτου-Κατσούνη 

Η κυρία Ε.-Ν. Ευθυμιάτου-Κατσούνη απεφοίτησε από το Ιστορικό – Αρχαιολογικό Τμήμα της Φιλοσοφικής Σχολής του Παν/μίου Αθηνών το 1964 και μέχρι το 1992 εργάσθηκε ως Φιλόλογος στην Ιδιωτική και Δημόσια Εκπαίδευση.

Το 1992 παραιτήθηκε και έκτοτε ιδιωτεύει.

Ο λόγος της παραίτησής της ήταν η έφεσή της προς την Φυσιογνωσία, οπότε αφιερώθηκε αποκλειστικώς στα θέματα της προστασίας του περιβάλλοντος.

Ένα από τα κυριότερα επιτεύγματα της είναι η ίδρυση και ο εμπλουτισμός του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Κεφαλονιάς και Ιθάκης (Μ.Φ.Ι.Κ.-Ι.), με σημαντικότατα εκθέματα πετρωμάτων, φυτών, ζώων (κοχυλιών – πεταλούδων – ερπετών κ.λπ.), τα περισσότερα εκ των οποίων είναι συλλογές της ιδίας!

Η ακατανίκητη έφεση της προς τις φυσιογνωστικές επιστήμες της έδωσε την αξιοθαύμαστη δύναμη να αποκτήσει και την αντίστοιχη επιστημονική κατάρτιση. Έτσι, το 2006 έλαβε με τον βαθμό άριστα τo Μεταπτυχιακό Δίπλωμα Ειδίκευσης (Master) με τίτλο “Συμβολή στην έρευνα της Βιοποικιλότητας Κεφαλονιάς & Ιθάκης (Ιόνιοι Νήσοι), του Διαπανεπιστημιακού Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών με τίτλο “Αειφορική Διαχείριση Προστατευόμενων Περιοχών” των Πανεπιστημίων: Ιωαννίνων (Τμήμα Διαχείρισης Περιβάλλοντος και Φυσικών Πόρων), Πατρών (Τμήμα Βιολογίας) και Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (Τμήμα Βιολογίας).

Έλαβε το Διδακτορικό της Δίπλωμα το 2012 με τίτλο: “Οι ανθρώπινες επιδράσεις στην εξελικτική πορεία της χλωρίδας και της βλάστησης της Κεφαλονιάς από την προϊστορική εποχή μέχρι σήμερα: μελέτη για την περιβαλλοντική εκπαίδευση”, από την Σχολή Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Πατρών.

Η λαμπρή και αποτελεσματική ενασχόλησή της με τη χλωρίδα και τη βλάστηση της Κεφαλονιάς, από τους ομηρικούς χρόνους μέχρι σήμερα, είναι ένα γνωστικό αντικείμενο, του οποίου η διαρκής και επίμονη μελέτη της κατηύθυνε την ίδρυση του Μουσείου.

Με αγάπη ασχολήθηκε ιδιαίτερα με τους ορεινούς χώρους του νησιού τον Αίνο με την οροσειρά του, με το ελατόδασος, με την περίφημη μαύρη Κεφαλληνιακή Ελάτη και τα τόσα άλλα είδη φυτών.

Παράλληλα η εμπλοκή της και η παρουσία της στην εκπαίδευση για τα περιβαλλοντικά θέματα πρόσφερε ορίζοντες καλλιέργειας περιβαλλοντικής συνείδησης στην περιοχή της. 

LATEST NEWS

Οι νικητές των ΟΙΚΟΠΟΛΙΣ 2018

Δ Ε Λ Τ Ι Ο   Τ Υ Π Ο Υ


ΑΠΟΝΟΜΗ ΤΩΝ ΒΡΑΒΕΙΩΝ ΟΙΚΟΠΟΛΙΣ 2018
ΣΕ ΜΙΑ ΜΑΓΙΚΗ ΒΡΑΔΙΑ ΣΤΗ ΜΗΛΟ
Στον Λάκη Κουκιάσα το Βραβείο για το Έργο ΖωήςΜε μεγάλη επιτυχία και συμμετοχή πραγματοποιήθηκε το βράδυ του Σαββάτου 2 Ιουνίου, στη διάρκεια μιας θαυμάσιας βραδιάς, η Τελετή Απονομής των Βραβείων Περιβαλλοντικής Ευαισθησίας ΟΙΚΟΠΟΛΙΣ 2018, που διοργάνωσε για δέκατη τέταρτη συνεχόμενη χρονιά το ECOCITY.

Στην εκδήλωση, που υλοποιήθηκε στον υπαίθριο χώρο του παλαιού εργοστασίου καολίνης ενός ιστορικού βιομηχανικού κτηρίου, αναπαλαιωμένου και διαμορφωμένου πλέον Συνεδριακού Κέντρου Μήλου «Γεώργιος Ηλιόπουλος», παραβρέθηκαν περισσότεροι από 250 εκπρόσωποι Τοπικών Αρχών της Μήλου και των Κυκλάδων, διακεκριμένοι επιστήμονες, εκπρόσωποι παραγωγικών φορέων και πλήθος πολιτών του νησιού.

Η Κατερίνα Λάσπα υποδέχθηκε τους καλεσμένους και ευχαρίστησε τον Δήμαρχο κ. Γεράσιμο Δαμουλάκη για την φιλοξενία και την υποστήριξη του Δήμου στην διοργάνωση, τον Πολιτιστικό Σύλλογο Μηλίων «Τέχνες» για την καλλιτεχνική πλαισίωση της εκδήλωσης με την συμμετοχή της παιδικής και εφηβικής χορωδίας καθώς και τον σύλλογο Γυναικών Μήλου για την συμμετοχή του χορευτικού «Μιμαλίς» και την προετοιμασία του κεράσματος που ακολούθησε.

Συνολικά απονεμήθηκαν 27 βραβεία και ένας έπαινος, τα οποία συνοδεύθηκαν με το αγαλματίδιο που δημιούργησε η νεαρή Μηλία γεωλόγος & εικαστικός Μυρτώ Τραπατσέλη από πετρωμένη λάβα και χαλκό σε μια συμβολική σύνθεση που αναπαριστά την προστατευόμενη χλωρίδα και την μοναδική γεωφυσική  ταυτότητα της Μήλου.

Οι φετινοί βραβευθέντες ανά κατηγορία βράβευσης είναι :

OIKOΠOΛIΣ 2018- ΕΡΓΟ ΖΩΗΣ ΑΦΙΕΡΩΜΕΝΟ ΣΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Λάκης Κουκιάσας για το συνολικό του έργο.

Ο κύριος Λάκης ΚουκιάσαςOIKOΠOΛIΣ 2018 - ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΒΡΑΒΕΙΑ       

ΕΠΙΣΤΗΜΟΝIKOY ΕΡΓΟΥ: Καθηγητής Αναστάσιος Καράμπελας για το συνολικό του έργο.

ΝΕΟΥ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΑ: Το βραβείο εφέτος απονεμήθηκε σε δύο νέες επιστήμονες καθώς η επιτροπή  έκρινε το έργο τους εξ ίσου σημαντικό, στηνΣταθάτου Πατρίτσια,για την εργασία: «Επαναχρησιμοποίηση Νερού: Περιβαλλοντική Προστασία & Δείκτες Μέτρησης Επίδοσης», Σχολή Χημικών Μηχανικών, Μονάδα Διαχείρισης Ενεργειακών & Περιβαλλοντικών Συστημάτων, ΕΜΠ και στην Αγγελίδου Μαργαρίτα για την μεταδιδακτορική έρευνα «Υφιστάμενες Εφαρμογές Εξυπνης Πόλης, Ευκαιρίες και Προτάσεις Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης» Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών, Τομέας Πολεοδομίας, Χωροταξίας & Περιφερειακής Ανάπτυξης, ΑΠΘ

ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟΥ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟΥ Ή ΟΜΑΔΑΣ: στην Υπηρεσία Παροχής Κλιματικών Δεδομένων του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών για την Διάσωση-ανάδειξη και αξιοποίηση των ιστορικών κλιματικών χρονοσειρών στη μελέτη μακροχρόνιων κλιματικών και ατμοσφαιρικών μεταβολών στην Αθήνα


OIKOΠOΛIΣ 2018 - ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΕΣ ΕΡΓΑΣΙΕΣ      

ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΝΕΡΟ (ΠΡΟΠΤΥΧΙΑΚΗ): Μαρία Χατζηγιάννη, «Προσέγγιση ολοκληρωμένης διαχείρισης αστικών ρεμάτων και όμβριων υδάτων: η περίπτωση της Εσχατιάς», ΕΜΠ.

ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΝΕΡΟ (ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΗ): Ιωάννα  Ζώτου, «Συγκριτική Αξιολόγηση επτά δεικτών ποιότητας νερού WQIs βάσει μετρήσεων σε επιφανειακά υδατικά συστήματα της Ελλάδας», Εργαστήριο Εγγειοβελτιωτικών Έργων και Διαχείριση Υδάτινων Πόρων, Σχολή Αγρονόμων και Τοπογράφων Μηχανικών ΕΜΠ.

ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΕΡΑ: Κάσδαγλη Μαρία Ιωσηφίνα, «Μετα-Ανάλυση Μελετών για την Διερεύνηση σε Σχέση με την  Ασθένεια Parkinson», Εργαστήριο Υγιεινής, Επιδημιολογίας και Ιατρικής Στατιστικής, ΕΚΠΑ

ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑ: Τουμπουλίδης Παύλος, «Διερεύνηση της Απόδοσης και Εφαρμογής Ηλιακών Συλλεκτών Αέρα στις Κατασκευές». Τμήμα Μηχανικών Περιβάλλοντος, Πολυτεχνική Σχολή Ξάνθης.

ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΗ: Νικηφοριάδης Ανδρέας, «Διερεύvηση τoυ Αντιληπτoύ Επιπέδoυ Εξυπηρέτησης τωv Πεζών σε Πεζoδρόμια και Πεζόδρομους με Παρουσία Ποδηλάτων, ΕΜΠ.

ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΟΙΚΙΣΜΟ & ΤΟ ΠΡΑΣΙΝΟ ΣΤΙΣ ΠΟΛΕΙΣ: Ελευεράκη Γωγώ, Σχεδιασμός Πρότυπης Βιοκλιματικής Κατοικίας, Σχολή Θετικών & Εφαρμοσμένων Επιστημών, Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου.

ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΕΛΕΤΗ ΣΥΓΧΡΟΝΩΝ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΩΝ ΖΗΤΗΜΑΤΩΝ: Πιπεράγκας Οδυσσέας, "Ποιοτική και ποσοτική εκτίμηση των μικροπλαστικών σε 3 παραλίες της ανατολικής Κρήτης." Εργαστήριο θαλάσσιας Οικολογίας, Τμήμα Βιολογίας, Πανεπιστήμιο Κρήτης.


OIKOΠOΛIΣ 2018 - ΒΡΑΒΕΙΑ ΟΡΓΑΝΙΣΜΩΝ

ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΥΑΙΣΘΗΤΟΠΟΙΗΣΗΣ : ΑΠΘ, «Στρατηγική Ευαισθητοποίησης των πολιτών της Θεσσαλονίκης για τα οφέλη της πεζής μετακίνησης»

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΤΙΚΟ ΈΡΓΟ: Ιδρυμα Τεχνολογίας και Ερευνας / Ινστιτούτο Ηλεκτρονικής Δομής και Λέιζερ , Ελληνικός Στρατός/ Περιφέρεια Κρήτης, Πανεπιστήμιο Κρήτης “Εξυγίανση εσωτερικών χώρων με χρήση καινοτόμου επιχρίσματος»

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ: Πανεπιστήμιο Πατρών, Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης, Τμήμα Γεωλογίας & Τμήμα Χημείας  «Περιβαλλοντική Εκπαίδευση και ΠαραστατικέςΤέχνες: Στοπ στα Μικροπλαστικά»


OIKOΠOΛIΣ 2018 - ΒΡΑΒΕΙΑ ΤΟΠΙΚΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ: Δήμος Βριλησσίων σε συνεργασία με τον ΕΔΝΣΑ για το έργο: «Καινοτόμες Πολιτικές από τη Διαχείριση Απορριμμάτων με Ανακύκλωση στην Πηγή».

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ: Δήμος Αγ. Παρασκευής σε συνεργασία με την ΕΡΤ για το έργο: «Το Κινητό Πράσινο Σημείο του Δήμου Αγίας Παρασκευής».

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΥΑΙΣΘΗΤΟΠΟΙΗΣΗΣ: Δήμος Πλατανιάς σε Συνεργασία με το ΚΕΑΝ (Κύτταρο Εναλλακτικών Αναζητήσεων Νέων) για το έργο «Ημέρες Πράσινου Πλανήτη στο Δήμο Πλατανιά: Γνωρίστε το Μέλλον»

ΕΠΕΝΔΥΣΗΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΠΕΝΔΥΣΗΣ : Δήμος Νέστου σε Συνεργασία με το ΙΓΜΕ και την ΔΕΥΑ Νέστου για το έργο «Εκμετάλλευση Γεωθερμικού Πεδίου Ερατεινού»OIKOΠOΛIΣ 2018 - ΒΡΑΒΕΙΑ ΜΕΣΩΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ                                          

ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ: Δικτυακός τόπος GReenLiving.gr, για την προώθηση φιλοπεριβαλλοντικών συνηθειών και νέου τρόπου ζωής.

ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΗΣ ΕΚΠΟΜΠΗΣ: ΕΡΤ 3 για την Εκπομπή «Βότανα οι Καρποί της Γης»

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΚΟΥ ΕΡΓΟΥ: Προκόπης Γιόγιακας για δημοσιογραφικό έργο εστιασμένο στο Περιβάλλον.OIKOΠOΛIΣ 2018 - ΒΡΑΒΕΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ                                                        

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ: ATTICA ΑΕ 

ΕΤΗΣΙΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ: ΟΤΕ για τις εφαρμογές κυκλικής οικονομίας

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟΥ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ: ΕΠΤΑ ΑΕ  για την δημιουργία της πλατφόρμας FOLLOW GREEN

ΧΟΡΗΓΙΑΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟΥ ΕΡΓΟΥ: INTERAMERICAN, για την Μελέτη Ανάδειξης Φυσικού Περιβάλλοντος του Ασκληπιείου της Επιδαύρου

ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΟΥ ΕΡΓΟΥ: ΟΤΕ για το έργο VIMSEN


ΟΙΚΟΠΟΛΙΣ 2018 - ΕΠΑΙΝΟΣ

Σύλλογος Γυναικών Γενισέα Ξάνθης για την Αναγέννηση Καλλιέργειας Ζαχαροκάλαμου για Πετιμέζι

                          

Οι νικητές των ΟΙΚΟΠΟΛΙΣ 2018Την πανέμορφη εκδήλωση απονομής των Βραβείων ΟΙΚΟΠΟΛΙΣ, συντόνισε  και επιμελήθηκε ο έμπειρος σκηνοθέτης Νίκος Κροντηράς.

Η Επιτροπή Οργάνωσης του ECOCITY, ευχαριστεί θερμά όλους όσοι συνέβαλαν και φέτος στη διοργάνωση των Βραβείων ΟΙΚΟΠΟΛΙΣ στηρίζοντας με την εθελοντική τους δράση για μια ακόμη χρονιά τη μεγάλη προσπάθεια για την προαγωγή της περιβαλλοντικής ευαισθησίας στη χώρα μας.

Χορηγός της Τελετής Απονομής ήταν η IMERYS Mettallurgy, Χορηγοί Επικοινωνίας ήταν η Εφημερίδα των Συντακτών, τα περιοδικά PLEFSI, ΠΡΑΣΙΝΟ ΣΠΙΤΙ, ΑUTO ΤΡΙΤΗ, ΜΟΤΟ ΤΡΙΤΗ, ReCSR και ECOTEC, καθώς και οι δικτυακοί τόποι csrnews.gr και ecozen.gr. Υποστήρικτές  οι  Ε.Υ.Δ.Α.Π. , ΑΙΟΛΙΚΗ ΜΗΛΟΥ,  AEGEAN SPEED LINES και SEAJETS.

Οι ενδιαφερόμενοι για περισσότερες πληροφορίες, μπορούν να επισκεφθούν τους διαδικτυακούς τόπους www.oikopolisawards.gr και www.ecocity.gr ή να καλέσουν στο τηλέφωνο 210-6196757.Αθήνα, 4 Ιουνίου 2018   Πληροφορίες :  Νάσυ Μπάτζιου

τηλ. 210 6196757

e-mail: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Η εικαστικός και γεωλόγος Μυρτώ Τραπατσέλη δημιούργησε το αγαλματίδιο για τα Βραβεία ΟΙΚΟΠΟΛΙΣ 2018

Η εικαστικός και γεωλόγος Μυρτώ Τραπατσέλη
δημιούργησε το αγαλματίδιο για τα Βραβεία ΟΙΚΟΠΟΛΙΣ 2018

Tο αγαλματίδιο που θα απονεμηθεί σε όσους θα βραβευθούν φέτος στην Τελετή Απονομής των Βραβείων ΟΙΚΟΠΟΛΙΣ, είναι έμπνευση από τα στοιχεία του νησιού της Μήλου. Η δημιουργός του αγαλματιδίου Μυρτώ Τραπατσέλη, αναφέρει για την πηγή έμπνευσης : «H άγρια ομορφιά του τοπίου της Μήλου, που γεννήθηκε σχεδόν εξολοκλήρου από τη λάβα των ηφαιστείων για να κατακτήσει μια θέση ανάμεσα στα μνημεία της φύσης, καθώς και η γεωλογία του νησιού αποτέλεσε σημαντική έμπνευση για το αγαλματίδιο. Κομμάτια λάβας, εξυμνούν τη ζωοποιό ιδιότητα του ηφαιστείου που δημιούργησε τη Μήλο,  το ‘’νησί των χρωμάτων’’, χαρακτηρισμός που της αποδίδεται χάρη στην ποικιλία των χρωματισμών που διαθέτουν τα πετρώματα και τα χώματα της. Το κρινάκι της θάλασσας, ένα απειλούμενο είδος του νησιού, αποτελεί υπενθύμιση του σεβασμού που οφείλουμε στη φύση. Το χάλκινο χρώμα του παραπέμπει στο ζεστό αιγαιοπελαγίτικο φως, αλλά και στη λάμψη της λάβας που, αναδυόμενη από τα έγκατα της γης, τρέφει δίχως σταματημό τον κόσμο με την γόνιμη δύναμη της.Το έργο, εκτός από την ιδιαίτερη αίσθηση του νησιού, συμβολίζει την αέναη κίνηση  και ζωογόνο δύναμη της γης.Συμβολίζει την υποχρέωση μας για σεβασμό στη φύση και την ανάγκη να τη μοιραζόμαστε με όλα τα έμβια όντα.»
Η Μυρτώ Τραπατσέλη γεννήθηκε στην Αθήνα, αλλά μεγάλωσε και στον τόπο καταγωγής του πατέρα της, στη Μήλο. Είναι πτυχιούχος του Τμήματος Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Επίσηςσπούδασε Fine Arts and New Media καιείναικάτοχοςΒΑ of Fine Arts and New Media του Middlesex University of London.
Σήμερα ζει και δημιουργεί στην Αθήνα, και κατά διαστήματα στη Μήλο. Έχει αξιόλογο εικαστικό έργο και συμμετοχή σε ομαδικές εκθέσεις.
Τα Βραβεία ΟΙΚΟΠΟΛΙΣ είναι ένας θεσμός που εδραιώθηκε από τον Εθελοντικό Οργανισμό για το Αστικό Περιβάλλον ECOCITY, ο οποίος επιβραβεύει την Περιβαλλοντική Ευαισθησία για ενέργειες και έργα που υλοποιήθηκαν στη διάρκεια του προηγούμενου έτους με προσανατολισμό στην προστασία του Περιβάλλοντος. Τα βραβεία αναφέρονται σε πέντε τομείς, οι οποίοι είναι αφιερωμένοι σε Επιστημονικό Εργο και Διπλωματική Εργασία για το Αστικό Περιβάλλον, σε Περιβαλλοντικό Εργο Οργανισμών και Κρατικών Υπηρεσιών, σε Περιβαλλοντικό Εργο Τοπικής Αυτοδιοίκησης, σε αναφορές για το περιβάλλον από Μέσα Ενημέρωσης και σε Περιβαλλοντικό Εργο Επιχειρήσεων. Κορυφαίο είναι το βραβείο για έργο ζωής αφιερωμένο στο Περιβάλλον.
Φέτος η Τελετή απονομής των Βραβείων ΟΙΚΟΠΟΛΙΣ 2018 θα φιλοξενηθεί το βράδυ της 2ας Ιουνίου στο Συνεδριακό Κέντρο «Γεώργιος Ηλιόπουλος», από τον Δήμο Μήλου.
Στηρίζεται από τους Χορηγούς Επικοινωνίας ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ. ΠΡΑΣΙΝΟ ΣΠΙΤΙ, ΑUTO ΤΡΙΤΗ, ΜΟΤΟ ΤΡΙΤΗ, ReCSR και ECOTEC, csrnews.gr και ecozen.gr, καθώς και την Ε.Υ.Δ.Α.Π.